Çalışanın tazminatında yüzde 25 peşin 3 taksit uzlaşması
Kira ilişkilerine ilişkin uyuşmazlıkların yanı sıra patron ve işçiler arasında yaşanan pek çok sorun dava yoluna gitmeden arabulucu huzurunda çözülebiliyor. Taraflar davalaşarak uzun süre beklemek yerine bir şekilde arabulucu huzurunda anlaşmayı tercih ediyor.
1 Eylül 2023 yılı itibarıyla kira ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklar için dava öncesi arabuluculuk şartı getirildi. Özellikle kira bedeli, kiralanan taşınmazın tahliyesinin yanı sıra pek çok ev sahibi-kiracı sorunu da arabulucu ile çözüme kavuşabiliyor.
‘YÜZDE 25’İ PEŞİN 3 TAKSİTLE TAZMİNAT ÖDEMESİ KARARI ALINDI’
Yaşanmış iki arabuluculuk örneğini Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri (TURAMEP) Sözcüsü Dr. Umut Metin açıkladı. Metin konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Bugünlerde arabuluculuk çok daha önemli bir noktaya oturuyor. Mahkemelerde yıllarca davayı takip etmek, kazanıp kazanmadığını bilmeden yaşamak yerine vatandaşlar arabuluculuğu tercih ediyor. Yaşanmış bir arabuluculuk örneği işçi ve işveren arasında yaşandı. Şirket geçmiş dönemde çalışanını oldukça memnun eden, çalışan çocuklarının eğitimlerine destek sunan, sosyal planlamalar yapan bir şirketti ancak ekonomik durumu kötüye gidince uzun yıllardır çalıştığı personelleriyle ayrılmak zorunda kaldı. Şirketteki çalışanların birçoğu uzun süredir aynı yerde çalışan kişilerdi. Ekonomik tablo nedeniyle toplu olarak işten çıkarmaya gidildi. İşveren burada çok kişinin tazminatını aynı anda ödemek zorunda kaldı. Fakat 20-25 yıldır çalışanlar olduğu için tazminat yükü inanılmaz bir boyuttaydı. Şirketin bunun altından kalkabilmesi, nakit akışı içerisinde bunu sağlayabilmesi mümkün değildi. Arabuluculuk huzurunda şöyle bir çözüm üretildi: Çalışanın haklı alacakları konusunda mutabakata varıldı ancak farklı taksit sayılarıyla çalışanlar arasında anlaşma sağlandı.
Bazı çalışanların alacağı tazminatın ilk etapta yüzde 25’i ödendi. Geri kalan yüzde 75’lik kısım ise 3 eşit taksite bölündü. Böylelikle çalışanın alacağı tazminat arabuluculuk huzurunda garanti altına alındı. Burada çalışanların hepsi ile aynı taksit üzerinden anlaşma sağlanmadı. Uzun süredir aynı iş yerinde çalışan ve tazminatı yüklü olan bir çalışanın tazminatı 10 eşit taksite bölündü.
İKİNCİ ÖRNEK: KİRACI EŞYAYA ZARAR VERDİ, DEPOZİTO İLE ANLAŞTILAR
Yaşanmış ikinci bir örnekte ise 1+1 olmak üzere eşyaları ile birlikte kiralanan bir ev söz konusuydu. Kiracı 4 yılın sonunda taşınmazdan ayrılma kararı aldı. Kiracının ayrıldığı ana kadar kira bedelleri düzenli ödendi ancak kiracı ayrıldıktan sonra ev sahibi, kiracının evin duvarına hasar verdiğini eşyaları hor kullandığını iddia etti. Taraflar arası yapılan arabuluculukta kiracının daha önce verdiği depozito üzerinden hasar gören eşyaların yenilenmesi kararı alındı. Bu anlaşmada konuttaki eşyaların korunması adına kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlık arabulucu ile giderilmiş oldu.”
patronlardunyasi.com